4 квітня 2023, 12:38, Рослинництво

Місцеві фермери хочуть зірвати візит Зеленського до Польщі

Місцеві фермери погрожують зривом візиту президента Володимира Зеленського до Польщі через те, що проблему з надлишком українського зерна не було вирішено. Про це повідомляє Wydarzenia.

Протестуючі аграрії вимагають перевірки якості українського зерна та ре-оподаткування. Якщо їх вимоги не будуть виконані, фермери наполягатимуть на відставці профільного міністра.

Читайте подробиці: Польські фермери хочуть зірвати візит Зеленського.

Раніше уряд Польщі взяв на себе зобов'язання щодо реалізації 11 пунктів: крім ре-оподаткування українських зернових, вони також включають:

  • посилення прикордонного контролю,
  • 600 мільйонів злотих з бюджету для фермерів,
  • посилення експорту,
  • пільгові кредити для фермерів із процентною ставкою 2 відсотки.

Польські фермери планують продовжувати протести, наголошуючи на тому, що обіцянки уряду не були виконані. За словами організаторів, незважаючи на вимоги протестувальників, ввезення української аграрної продукції продовжувалося і навіть посилюється. Також фермери стверджують, що більшість товару йде без перевірки.

Читайте також: Зелене світло соєвому шроту з України і червоне — для зерна. Що відбувається на польському ринку?

Зазначимо, що Володимир Зеленський прибуде до Польщі на запрошення президента Анджея Дуди. Під час першого офіційного візиту з початку війни вони обговорюватимуть і зернову кризу.

Як писав AgroPolit.com, надлишок українського зерна призвів до збитків у європейських аграріїв. Також європейські країни компенсують своїм аграріям збитки від війни рф проти України.

в