31 березня 2023, 18:11, Харчова безпека

Майже мільйон т зерна: підведені підсумки тижня роботи зернової угоди

У рамках зернової угоди за минулий тиждень 27 суден вийшли з українських портів з вантажем у мільйон т зерна, а також іншими продуктами харчування. Про це повідомили у Командуванні Військово-Морських Сил ЗСУ.

 

 

 

 

 

ВМС ЗСУ разом з побратимами у складі угруповань докладають усіх зусиль із забезпечення судноплавства для подолання продовольчої кризи, — сказано у повідомленні.

За офіційною інформацією, прохід Керч-Єнікальською протокою в інтересах рф за тиждень здійснили:

  • 137 суден до Азовського моря, з них з протоки Босфор рухалось 33;
  • 100 суден до Чорного моря, 25 з них продовжили рух у напрямку Босфору.

У Командуванні додали, що росія порушує Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі 1974 р. (SOLAS). Країна – агресор вимикає системи автоматичної ідентифікації в Азовському морі на цивільних суднах.

Слід відзначити, що від зернової угоди, яку було нещодавно продовжено залежить забезпечення найбідніших країн світу продовольством. Чорноморська зернова ініціатива була підписана у липні 2022 року. Тоді ООН, Туреччина, Україна та рф створили морські коридори для того, щоб безпечно вивозити українське зерно в умовах війни. Завдяки цьому документу вдалося перервати блокаду українських портів.

Як писав AgroPolit.comрф продовжує спекуляції з зерновою угодою, посол України зробив гучну заяву. Також Україна зможе забезпечувати зерном нужденні країни на довоєнному рівні, якщо її підтримають партнери.

в