30 березня 2023, 18:20, Земля

Бюджети громад вже отримали мільярд від земельних аукціонів

За півтора року дії електронних земельних аукціонів до бюджетів громад залучили 1 млрд грн. Про це розказав заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

 

 

 

 

 

Завдяки електронним торгам ми змогли налагодити процес продажу та передачі землі в оренду на прозорих умовах, яких раніше в Україні не було. За півтора року для учасників ринку землі було створено рівні правила та чесну конкуренцію. Це дало вже дієвий результат: ефективний розвиток земельної реформи та перший мільярд гривень, який був спрямований до бюджетів різних рівнів, — сказав Денис Башлик.

Надходження розподілені так:

  • оренда ділянок – 248 млн грн,
  • продаж приватних та державних ділянок землі – 767 млн грн.

Слід відзначити, що продаж сільськогосподарських земель комунальної та державної власності залишається забороненим, що прописано у діючому Земельному кодексі. Загальна площа ділянок, що були здані в оренду сягає 54 тис. га, а продано 38 тис. га землі.

5,5 тис. людей по всій Україні вже встигли взяти участь у земельних торгах через систему Прозорро.Продажі. Кількість успішно проведених аукціонів, які стосуються здачі в оренду чи продажу земель вже сягнула 3 тис.

Як писав AgroPolit.com, за рік війни в Україні провели більше 155 тис операцій з продажу паїв. Також стало відомо, яка середня ціна на ділянку землі встановилася в Україні під час війни.

в