30 березня 2023, 15:55, Рослинництво

В Україні прогнозують задовільне завершення перезимівлі озимих

В Україні ґрунт відтанув повністю, з полів зійшов сніговий покрив, а отже перезимівля озимини пройде задовільно. Про це йдеться в аналітичній довідці НААН про агрометеорологічні умови та стан сільськогосподарських культур.

Відновлення весняної вегетації триває в озимих культур. У фазі «кущіння» знаходяться озимі зернові, але це залежить від строків сівби. Фазу «розвиток листків розетки» проходять рослини ріпаку.

Температурний режим сприяє кущінню рослин, а також початку формування вторинної кореневої системи. Подекуди, як виняток, на ділянках пониженого рельєфу, на полях можна зустріти явище, яке називають «блюдця з водою». Мова йде про ділянки на яких рослини мають листя блідо-жовтого кольору, пригнічений стан, а також ознаки вимокання.

Науковці підкреслили, що рослини озимої пшениці продовжують весняне кущіння. Довжина майбутнього колосу складає близько 0,7 – 1,0 мм. Він має добре виражені валики та недиференційований. Результати весняного обстеження посівів показали, що густота рослин – 374 ‒ 429 штук на квадратний метр. Їх частина випаде під час весняно-літньої вегетації. Причиною цього є несприятливі погодні умови та внутрішньовидова конкуренція.

Як писав AgroPolit.com, посівні площі під соняшник, сою і ріпак збільшать на 10 – 15%. Також Україна у 2023 році отримає менший врожай.

в