30 березня 2023, 11:52, Торгівля

Українські порти необхідно відкрити для всіх видів продукції – заява Європейської Бізнес Асоціації

В Європейській Бізнес Асоціації закликали розблокувати українські порти в Одеській області для вантажів усіх видів. Про це повідомили на сайті Європейської Бізнес Асоціації.

 

 

 

 

 

 

Ключовими причинами є: морська блокада, недостатня пропускна спроможність на західних прикордонних переходах України, переповненість європейських портів вантажами та обмежена можливість їхньої інфраструктури для прийому вантажів з України в повному обсязі, — зазначили в Асоціації.

Там додали, що ряд експортних індустрій переживають можливо найважчі часи за історію вільної України. Серед них і гірничо-металургійний комплекс. За даними аналітиків, завантаженість більшості підприємств знизилася більш ніж у половину, порівняно з довоєнним рівнем.

Зараз підприємства у більшості продовжують працювати у збиток, щоб зберегти робочі місця, виробничий потенціал, а також підтримати працівників з сім’ями, допомагати найбільш постраждалим громадянам та армії.

Агропотенціал теж залишається неповністю реалізованим. На міжнародні ринки не змогли відвантажити 10 млн т аграрної продукції. Щоб з’явилися умови для зростання ВВП та промислового виробництва, експерти просять розблокувати українські порти для усіх видів вантажів.

Як писав AgroPolit.comУкраїна зможе забезпечувати зерном нужденні країни на довоєнному рівні, якщо її підтримають партнери. Також посівні площі під соняшник, сою і ріпак збільшать на 10 – 15%

в