29 березня 2023, 14:42, Харчова безпека

Україна зможе забезпечувати зерном нужденні країни на довоєнному рівні, якщо її підтримають партнери

Навіть в умовах війни, Україна має можливість майже наздогнати довоєнні показники експорту пшениці до Ефіопії, Кенії та Ємену, завдяки Grain from Ukraine. Про це повідомили у Міністерстві аграрної політики і продовольства України.

В рамках зазначеної ініціативи, нещодавно з українського порту до Ємену направили гуманітарне судно з вантажем у вигляді 30 тис. т пшениці. За дев’ять місяців Україна відправила до Ефіопії 293,3 тис. т пшениці – 20% імпортних потреб цієї країни в зазначеній культурі. Річна потреба – 1,5 млн т.

До повномасштабної війни показник відправок аграрної продукції з України до Ефіопії становив 35% закупівель. На 283 тис. т (13%) Україна покрила імпортні потреби Кенії. Цей показник близький до довоєнного. У мирний час Україна на 16% від потреб забезпечувала Кенію. Щорічно 2,2 млн т пшениці необхідно завозити у Кенію, щоб вона могла прогодуватися.

Через війну наразі найменше Україна змогла покрити потреби Ємену. Лише 216,1 тис т (6%) із необхідних 3,8 млн т. У попередньому сезоні до Ємену Україна відправила 700 тис. т, на 20% покривши потреби цієї країни. Попередити голод у зазначеній країні Україна має шанс завдяки міжнародним партнерам, що підтримали програму Grain from Ukraine.

Як писав AgroPolit.com, Францію, Британію та країни Близького Сходу закликають долучитися до зернової угоди. Також прем'єр-міністри Польщі та Румунії хочуть стежити за експортом українського зерна.

в