29 березня 2023, 10:33, Земля

Посівні площі під соняшник, сою і ріпак збільшать на 10 – 15%

В 2023 році прогнозують часткове зменшення посівних площ під кукурудзу і зернові культури, а також збільшення під олійні. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

 

 

 

 

 

На 10 – 15% буде збільшено посівні площі під соняшник, сою і ріпак. Гарна новина – планується збільшення посівів цукрового буряку. Виробництво зернових культур зменшиться, бо восени посіяно менше озимої пшениці через несприятливі погодні фактори. На 10-12% скорочено посівні площі кукурудзи у зв’язку з дорогою логістикою, — зазначив Тарас Висоцький.

По потенційній вартості врожаю і валовому виробництву в цілому, за прогнозами експертів, Україна в 2023 році вийде на показники порівняні з даними 2022 року. Тарас Висоцький розповів, що зараз аграрії зіштовхнулися з викликами, які стали найбільш масштабними на звільнений територіях.

Серед основних проблем він назвав:

  • дорогу логістику,
  • обмеження ринків збуту,
  • фінансові проблеми,
  • заміновані поля,
  • скорочення посівних площ.

блокування повноцінної діяльності чорноморських портів країною-агресором.

Тарас Висоцький додав, що зменшити втрати аграріїв уряд намагається завдяки продовженню пільгового кредитування.

Як писав AgroPolit.com, в Мінагро розповіли, чи адаптувалися аграрії до роботи в умовах воєнного стану. Також в Україні прискорили видачу грантів на сади та теплиці.

в