2 квітня 2023, 09:00, Торгівля

Система TRACES наблизить українських експортерів до ЄС – Ольга Шевченко

Щоб наблизити український експорт до європейських вимог у 2023 році буде застосовуватися сертифікація через TRACES. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com  розповіла т. в. о.  голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко.

 

 

 

 

 

Основний напрямок  – це сертифікація через TRACES для експортерів та імпортерів, що є великим плюсом. Це в свою чергу прискорить обіг документів в електронному форматі. Таким чином можна буде здійснювати простежуваність даних, збереження їх в одному місці та видачу документів через електронну програму, – сказала Ольга Шевченко.

Вона додала, що Держпродспоживслужба спільно з Міністерством аграрної політики і продовольства України розробляє низку нормативно-правових документів, що відповідають європейським вимогам.

Ольга Шевченко розповіла, що багато такої роботи пов’язано з переглядом інструкцій про профілактику та боротьбу зі хворобами тварин.

Зазначимо, що TRACES – це веб-інструмент ветеринарної сертифікації, який використовується Європейським Союзом для контролю імпорту та експорту живих тварин та продуктів тваринного походження в межах його кордонів та за їх межами.

Як писав AgroPolit.com, у Держпродспоживслужбі розповіли про новий алгоритм видачі міжнародних сертифікатів експортерам. Також незважаючи на війну, фермери можуть продавати молоко підприємствам.

в