28 березня 2023, 09:44, Земля

Через війну на полях не вистачає чоловіків

Через те, що тваринники, водії, механізатори та інші аграрії пішли захищати Україну від російських окупантів, під час посівної на полях недостатньо чоловіків. Про це йдеться у сюжеті «1+1».

Для того, щоб сучасний аграрій зміг опанувати трактор, йому потрібно багато часу на навчання, тому власники сільгосппідприємств намагаються отримати для своїх спеціалістів бронювання від призову.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук підкреслив, що для того, щоб отримати бронювання співробітника, аграрне підприємство має довести, що воно є критично важливим для України.

Якщо ти підпадаєш під певний перелік характеристик, які визначають твою критичність, має бути зазначено, що ти 100% маєш займатися агробізнесом, у тебе мають бути зобов'язання щодо погашення заборгованості перед державою у вигляді сплати податків, повинна бути визначена мінімальна зарплата на кінець 4 кварталу 2021 року – сказав Денис Марчук.

Для бронювання бажаною умовою є надання допомоги від аграрного підприємства якійсь військовій частині. За словами аграріїв, через бюрократичні затримки умови бронювання чоловіків на всю потужність не запрацювали. Є агропідприємства, які готуються до проведення посівної або її розпочали, однак очікують, що працівників мобілізують.

Як писав AgroPolit.com, окупанти завдали збитків українській природі і землі на 1 трлн 898 млрд грн. Також незважаючи на війну, фермери можуть продавати молоко підприємствам.

в