27 березня 2023, 15:39, Рослинництво

Лише 6 інспекцій на день: рф продовжує саботаж зернової угоди

Через те, що рф все ще гальмує процес перевірок лише шість інспекцій суден вдається провести щодня в рамках «зернової угоди». Про це повідомили у Міністерстві відновлення.

Останніми з портів Південний і Чорноморськ вийшли три судна, які доставляють продовольство до країн Азії. Балкер ASL ILEANA став одним зі згаданих суден. На ньому планують доставити до Бангладешу більше 54 тис. т пшениці. Зараз у цій країні триває економічна криза та місцеві мешканці страждають від того, що вимушені купувати продукти за високими цінами.

За час дії Чорноморської ініціативи до Бангладешу з України надійшло 710 тисяч т пшениці. За офіційними даними, 848 суден покинули порти Великої Одеси з серпня минулого року. Вони змогли експортувати до країн Африки, Європи та Азії 25,9 млн т продовольства з України.

Зараз у Великій Одесі 680 тис. т аграрної продукції вантажать на 19 суден. Три судна продовжують рух по «зерновому коридору» під завантаження. У Міністерстві відновлення підкреслили, що Україна могла б транспортувати набагато більше вантажу, якби рф не саботувала зернову ініціативу.

Експерти зазначили, що стабільно важкою залишається положення з інспекціями, які припадають на територіальні води Туреччини.

Як писав AgroPolit.com, Україна зможе створити зерновий хаб в Омані. Також зерновий ультиматум рф пов’язаний з контрнаступом ЗСУ.

в