27 березня 2023, 14:43, Торгівля

За 15 днів березня Україна експортувала 3,8 млн т агропродукції

З березня 2022 до березня 2023 року Україні вдалося відвантажити 54,6 млн т олійних, зернобобових та зернових культур, а також продуктів їх переробки. Про це повідомили у Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Наповнення вантажу розподілилося таким чином:

  • кукурудза — 23,4 млн т,
  • пшениця – 12,2 млн т,
  • соняшникова олія – 4,3 млн т.

Слід відзначити, що на початку сезону пропозиція зерна досягала понад 70 млн т. Такий показник обумовлений великими перехідними залишками, які в Україні сформувалися у перші місяці війни, коли експорт став майже неможливим. 

Близько 34,8 млн т ячменю, кукурудзи та пшениці відвантажили з початку нового сезону. Річне споживання складає 17,6 млн т. Виходячи з цього, зерна в країні вистачить для внутрішніх потреб, а також експорту. Саме завдяки експорту формується валютна виручка та курс національної валюти стримується від падіння.

Впродовж половини березня нинішнього року Україні вдалося експортувати 3,8 млн т агропродукції. Цей показник на 100 тис. т більший даних за половину лютого. Поставки за деякими культурами майже не змінилися у порівнянні з останнім місяцем зими. Відвантаження пшениці зменшилися найбільше до 827 тис. т. Скорочення досягло 153 тис. т.

Як писав AgroPolit.com, Україна зможе створити зерновий хаб в Омані. Також український експорт сої до ЄС досяг історичного максимуму.

в