25 березня 2023, 09:01, Політика

Ольга Шевченко дала оцінку законопроекту №5839 про введення ГМО

Реалізація вимог законопроекту №5839 про введення ГМО може мати вплив на співпрацю України з країнами, які зробили ставку на закупівлю продуктів без ГМО. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com  розповіла т. в. о.  голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко.

 

 

 

 

Держпродспоживслужба долучалась до обговорення законопроєкту № 5839. В даному випадку говоримо про зміну державного регулювання в сфері поводження з ГМО, а не про перехід на щось нове. Документ є частиною зобов'язань, які держава брала на себе в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС як кандидат на вступ до Європейського Союзу, — сказала Ольга Шевченко.

За її словами, в рамках євроінтеграції Україні необхідно реалізувати механізми реєстрації ГМО-джерел, а також схвалити порядок поводження разом з вимогами до маркування продуктів з ГМО.

Вона підкреслила, що міжнародна торгівля вимагає, щоб зміни в регулюванні були нотифіковані в СОТ. Ольга Шевченко додала, що можливості для торгівлі товарами з ГМО залежать від законодавства країн-партнерів. Як приклад вона навела Китайську Народну Республіку, де для товарів рослинного походження допускаються ГМО.

Як писав AgroPolit.com, в Україні сферу ГМО хочуть реформувати відповідно до європейських норм. Також з'явилася заява про те, що закон про ГМО в умовах не можна приймати.

в