24 березня 2023, 15:52, Торгівля

Названі причини значного подорожчання гречки

У супермаркетах України у березні, крім овочів, суттєво подорожчала гречка, хоча дефіцит цього продукту експерти вважають подоланим. Про це повідомляє «Фокус».

За даними аналітиків, вперше за багато років, українським аграріям вдалося зібрати врожай гречки, якого достатньо для внутрішнього вжитку. Експерти розповіли, що до повномасштабної війни, аграрії в основному надавали перевагу роботі з експортними культурами, що приводило до скорочення посівних площ під гречку. В таких умовах, врожаю завжди не вистачало для того, щоб задовольнити внутрішній попит.

Коли через російське вторгнення у 2022 році зупинився імпорт гречки, на внутрішньому ринку нашої країни ціни на цей продукт злетіли. За рік гречка подорожчала на 16 грн. У лютому 2022 вона коштувала 50,48 грн., а потім за неї просили вже 66,80 грн. У серпні ціна взагалі піднялася до 92,73. Після цього з кожним місяцем ця цифра знижувалась, аж до березня, коли продукт знов подорожчав.

За прогнозами експертів, у 2023 році площі посівів гречки на 20% зростуть порівняно із середніми показниками минулих сезонів, чого буде достатньо для задоволення потреби країни. Аналітики сходяться у думці, що в нинішньому році не варто очікувати різкої зміни ціни на гречку.

Як писав AgroPolit.com, ціна соняшникової олії впала до історичного мінімуму. Також Кабмін забезпечує доступні ціни на ряд соціальних продуктів.

в