24 березня 2023, 12:57, Земля

Аграрії поділилися планами щодо акцентів посівної – 2023

Стало відомо, як аграрії почали готуватися до посіву ярих, а також які нішеві культури вони обрали для посіву у 2023 році. Про це повідомляє Latifundist.com.

Під урожай у 2023 році заклали 21,8 млн га. Цей показник поступається результатам 2021 року на 6,8 млн га. Під ярі культури планують передати 5,7 млн. га. Це менше минулорічного показника на 200 тисяч га.

Багато компаній не визначилися з вибором ярих культур для посіву, незважаючи на старт посівної кампанії. Остаточний вибір залежить від можливості експорту, доступності добрив, а також фінансування.

За прогнозами експертів, робота «зернового коридору» приведе до збільшення площі під соняшником та кукурудзою. Агрономи стверджують, що якщо зима пройшла безсніжно, то кукурудзу краще не сіяти. 

Аграрії називають цю посівну особливо важкою через необхідність швидкої реакції на зовнішні зміни. Далеко не всім вдалося зібрати соняшник та кукурудзу вчасно. Робітникам доведеться швидко обробляти землю, що приводить до втрати вологості.

На Півдні, за словами експертів, верхній шар ґрунту пересихає особливо швидко. Між тим на Чернігівщині та в деяких інших регіонах вирішили зробити акцент на кукурудзі. В сприятливих областях кукурудза стала більш економічно вигідною, порівняно з іншими культурами.

Як писав AgroPolit.com, в Мінагро розповіли, чи адаптувалися аграрії до роботи в умовах воєнного стану. Також Україна 2023 році отримає менший врожай.

в