24 березня 2023, 08:30, Торгівля

Названі основні пріоритети для українських аграріїв на ринку Китаю

Війна не зупинила процесу укладання торговельної угоди між Україною та Китаєм і сертифікація продукції триває. Про це повідомила в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com  т. в. о.  голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко.

 

 

 

 

 

Перемовини про укладання міжнародних угод, які стосуються сфери діяльності служби, з Китаєм тривають. Робота в цьому напряму не зупинялась і не зупиняється. На сьогодні ми повернулися до діалогу із колегами КНР щодо експорту рибної продукції. Минулого року було заплановано погодження міжвідомчої угоди по експорту рибної продукції, але війна внесла свої корективи і перемовини призупинились, – сказала Ольга Шевченко.

Серед пріоритетних напрямків для експорту з нашої країни вона назвала:

  • рибну продукцію,
  • борошно,
  • пшеницю,
  • ріпак,
  • бобові,
  • корми.

Ольга Шевченко зазначила, що зараз на завершальному етапі знаходиться отримання права на експорт борошна. Вона додала, що у України є шанс відкрити ринок Китаю для рибної продукції вже в 2023 році. Крім того, вже є дозвіл на експорт сої, ячменю та кукурудзи.

Серед головних пріоритетів для України по відношенню до Китаю залишається відкриття ринку для експорту бобових, ріпаку, сорго та пшениці.

Як писав AgroPolit.com, в умовах війни аграрії налагодили експорт лікарських трав до інших країн. Також Україна планує відкрити для експорту агропродукції ринки Канади, Туреччини, Балкан та інших країн.

в