23 березня 2023, 15:46, Рослинництво

В умовах війни аграрії налагодили експорт лікарських трав до інших країн

Західноукраїнські фермери зуміли наростити експорт лікарських трав, які використовують у фармацевтиці, косметиці, а також харчових продуктах. Про це повідомляє bizagro.com.ua.

За словами експертів, ринок лікарських трав є складним, але вигідним, бо дозволяє аграріям отримати перший прибуток від реалізації продукції вже через три – п’ять років. Серед чинників, які допомогли фермерам збільшити показники експорту, аналітики називають світовий тренд на здорове харчування, який якраз передбачає активне використання лікарських трав та спецій.

Статистика вказує на те, що світовий ринок трав з кожним роком стає все більшим. В умовах війни Україна змогла налагодити експорт лікарських трав до Польщі, Болгарії, Німеччини, Індії, Китаю, Японії та США.

Серед лідерів експортного продажу в даний час опинилися шавлія, подорожник, кропива, меліса, валеріана та бузина. Основним споживачем шавлії стали Сполучені Штати, де її використовують, як спецію. За останній рік, в Європі та Україні лікарські трави значно подорожчали.

Найбільше просять за арніку, кг якої обходиться у $250 – 300. Ця рослина росте виключно в Карпатах і їй потрібна відповідна вологість і сприятливий клімат.

Як писав AgroPolit.com, на Сумщині експериментально вирощуватимуть хурму та фундук. Також оцінено рентабельність бізнесу з вирощування лікарських трав.

в