22 березня 2023, 09:42, Політика

У Верховній Раді підтримали законопроект про рибну реформу

Депутати Верховної Ради прийняли законопроект №7616 про рибну реформу і після підписання президентом України цей документ стане законом. Про це повідомили на сайті Верховної Ради.

Повна назва документу: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства».

Подробиці про те, як Верховна Рада ухвалила законопроект про рибну реформу повідомив і голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

За 30 років вилов риби скоротився у 6 разів. За даними експертів, втрати місцевих бюджетів від незаконного видобутку риби близько мільярда гривень щорічно. Вже станом на 20 березня за результатами рибних аукціонів, впроваджених урядовим експериментом, місцеві бюджети отримали понад 11 млн грн. Це навіть більше, ніж сплата за промисловий вилов риби за увесь минулий рік, — сказав Гайду.

За його словами, від сплати промислового вилову вдалося отримати всього 10 млн грн. За законопроект проголосував 271 нардеп.

Суть рибної реформи:

  • посилення контролю за виловом риби;
  • видача електронних дозвільних документів через систему «Є-риба»;
  • проведення прозорих аукціонів;
  • збільшення доходів місцевих бюджетів;
  • збільшення кількісті користувачів водних біоресурсів.

Як писав AgroPolit.com, Україна ввезла за рік рибної продукції на $627 млн. Також ООН допоможе Україні запустити систему «Є-риба».

в