22 березня 2023, 08:30, Торгівля

За час війни Україна відкрила 30 нових ринків для експорту власної агропродукції

Незважаючи на війну та часткове блокування портів Україні вдалося відкрити нові ринки для експорту власної аграрної продукції. Про це розповіла т. в. о.  голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

 

 

 

 

З початку року українські порти були заблоковані. До укладання «зернової угоди» продукти олійної групи та зернові експортувались через Дунайські порти, але це була дуже обмежена кількість. Основним механізмом вивезення харчових продуктів з України був і залишається кордон з ЄС. Довелося дуже швидко переорієнтовуватися на нову логістику, тому що не всі категорії продукції були відкриті для транзиту через ЄС, – сказала Ольга Шевченко.

За її словами, після перемовин з Європейською комісією, Україна отримала право на транзит яловичини, ягнятини, свинини та інших товарних позицій. Торгівля відбувається через територію Румунії. Крім того, Україна досягла домовленостей з Польщею.

Ольга Шевченко додала, що за рік війни вдалося відкрити більше 20 нових експортних ринків. Також були вирішені проблеми, пов’язані з транзитом через країни ЄС української м’ясної, молочної та рибної продукції.

Як писав AgroPolit.com, Китай та Україна поновили перемовини щодо торгівлі новими позиціями агропродукції. Також Україна буде торгувати з Гонконгом свининою та м’ясом птиці.

в