21 березня 2023, 11:31, Торгівля

Україна ввезла за рік рибної продукції на $627 млн

За останній рік частка продуктів, що відноситься до групи товарів «Риба, ракоподібні та молюски» склала 9,9%. у структурі іноземних поставок агропродукції до України. Про це розповів старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції «Інституту аграрної економіки» Богдан Духницький.

За його словами взагалі група «Риба, ракоподібні та молюски» зайняла друге місце у структурі поставок. За офіційною статистикою, рибна продукція за останній рік досягла показника обсягу імпорту у $627 млн. Цей результат став на 28% меншим, якщо його порівнювати з даними 2021 року, коли обсяг оцінили у $874 млн.

Духницький пояснив, що Україна закуповує свіжу, охолоджену та морожену рибу, а також різних ракоподібних і рибне філе. Найбільше рибної продукції Україна отримує від Північної Америки та Європи. Однак лідером у поставках цього виду продукції стала Норвегія. У 2022 році вартісна частка цієї країни у українському імпорті риби склала 34,9%.

Значно менші частки зайняли Естонія (3,1%), Великобританія (3,8%), Іспанія (3,9%), Данія (4,9%), Канада (5,1%), США (8,7%), Ісландія (11,5%). Слід відзначити, що за останній рік в Україну ввезли агропродукції на 23% менше, якщо порівнювати з 2021 роком – на $6,3 млрд.

Як писав AgroPolit.com, ООН допоможе Україні запустити систему «Є-риба». Також стало відомо, як отримати електронний рибальській квиток.

в