18 березня 2023, 11:06, Політика

Наталія Грюнвальд: Монополія держави на сертифікацію насіння заважає роботі аграріїв

Сертифікація сортових якостей насіння сьогодні монополізована державним органом, що заважає ринку і продуктивній роботі аграріїв. Про це розповіла виконавча директорка компанії «АГРОСЕРТ» Наталія Грюнвальд в інтерв’ю Latifundist.com.

 

 

 

 

 

Ми, як приватний орган, не займаємося сертифікацією сортових якостей насіння. У 2017 році усіх інспекторів насіннєвої інспекції автоматично, без перевірки знань, перевели до Реєстру аудиторів. Зараз цей реєстр закритий. Наскільки нам відомо, раніше до нього входили 300 аудиторів. Половина з них — незалежні. Монополія — це низька якість послуг і застій. Монополія заважає у першу чергу виробнику, бо це час і гроші, — підкреслила Наталія Грюнвальд.

За її словами держава завжди дуже жорстко перешкоджала спробам залучати до співпраці атестованих приватних інспекторів. Наталія Грюнвальд додала, що всім, хто був незгоден з такою політикою завжди пропонували йти до суду.

Нинішню політику в означеній сфері вона порівняла з «диктатом», бо кожного виробника змушують бути залежним від держави. Виконавча директорка додала, що введення конкуренції при сортовій сертифікації сприятиме конкуренції між аудиторами, оскільки саме аудитор складає акт польового оцінювання.

Як писав AgroPolit.com, плата за видачу ветеринарних документів розраховується за таким алгоритмом. Також Фітосанітарний сертифікат можна отримати в умовах війни за спеціальним алгоритмом.

в