17 березня 2023, 11:48, Земля

Стало відомо, що з аграрної продукції Україна найбільше імпортувала протягом року

За останній рік серед імпортованої до України агропродукції найбільшу частку у 10,5% посіли плоди та горіхи. Про це розповів старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції «Інституту аграрної економіки» Богдан Духницький.

 

 

 

 

Найбільшим попитом серед плодово-ягідної продукції в нашій країні традиційно користуються цитрусові та банани, які у 2022 році сформували 60% вартості її імпорту. Минулого року на всіх товарних позиціях, за винятком кавунів та динь, фіксувалося зниження закордонних закупівель у грошовому вираженні, – розповів Богдан Духницький.

Україна переважно імпортувала банани, цитрусові, ананаси, авокадо, кісточкові фрукти, виноград, ківі і хурму. У 2022 році імпорт плодів та горіхів досяг обсягів у $663 мл. Це менше на 21% ніж у 2021 році, коли цей показник склав $835 млн.

Основним постачальником вказаної групи товарів в Україну стала Туреччина. З цієї країни за останній рік завезли 220 тис. т фруктів. Частка Туреччини у вартості українського імпорту плодів склала 30,7%.

Значні закупівлі фруктів вітчизняні компанії здійснили також в Еквадорі. Їх частка склала 13,4%. Значно меншими стали обсяги постачання з Єгипту (4,3%), Коста-Ріки (4,6%), Іспанії (4,7%), Колумбії (5%), Греції (6,3%).

Як писав AgroPolit.com, Україна експортувала в Польщу агропродукції на $2,6 млрд. Також стали відомі причини рекордного подорожчання цибулі

в