15 березня 2023, 12:56, Політика

Україна експортувала в Польщу агропродукції на $2,6 млрд

За останній рік експорт аграрної продукції до Польщі досяг $2,6 млрд, продемонструвавши збільшення у 1,6 рази. Про це пише у своєму спецпроекті Latifundist.com.

Особливо сильний приріст показників експорту до Польщі показала зернова група. За даними компанії M-Grain, поставки через кордон Польщі з початку війни сягнули 50 тис. т.

Українську продукцію почали поставляти на внутрішній ринок цієї європейської країни. В основному це торкнулося кукурудзи, ріпака і пшениці. На практиці українське зерно Польща отримує з дисконтом, однак місцеві переробники це заперечують.

Загальне зростання пропозиції олійних і зернових впливає на ціни в європейській країні та вигідно для переробників. У об’єднанні польських фермерів AgroUnia запевнили, що постійно збільшують обсяги закупівлі олійних та зернових з України.

Представник компанії Agrolok Андрій Абдулов підкреслив, що вона за 2022 рік імпортувала з України: 4,0 тис. т олії, 1,9 тис. т пшениці, 22,6 тис. т кукурудзи, 30,2 тис. т сої, 11,3 тис. т ріпаку.

Для аграріїв, які вирішили налагодити транзит своєї продукції, Польща дозволяє перевезти товар в Західну Європу чи скористатись балтійськими портами з метою реекспорту.

Як писав AgroPolit.com, спрощена процедура ветеринарного контролю запрацювала на кордоні України та Польщі. Також експорт українського зерна за підсумками лютого перевищив довоєнний рівень
5

в