9 березня 2023, 12:39, Політика

Продовження зернового договору критично важливе для глобального світу – Гутерріш

Президент Володимир Зеленський та генсек ООН Антоніу Гутерріш виступили за продовження зернового договору, термін якого закінчується 18 березня. Про це повідомляє AgroPolit.com.

 

 

 

 

 

Я дякую пану генеральному секретарю за незмінну допомогу нашим зусиллям задля стабільності продовольчих ринків та продовольчого експорту. Ми погодилися, що продовження Чорноморської зернової ініціативи після 18 березня критично необхідне для всього світу, — заявив Зеленський.

Окремо президент наголосив на важливості роботи над гуманітарною ініціативою «зерно з України». За словами Зеленського, ініціатива дозволила Україні залучити 200 мільйонів доларів, а також надіслати 140 тис. т зерна до Сомалі, Ефіопії та Кенії.

За словами генсека ООН, Чорноморська зернова ініціатива дозволила експортувати 23 млн. тонн зерна з портів України. Він підкреслив, що договір допоміг знизити глобальну ціну на продовольство і надав допомогу людям з країн, що розвиваються.

Антоніу Гутерріш наголосив, що протягом останнього року індекс продовольчих цін знизився на 20%. Генсек ООН додав, що продовження Чорноморської зернової ініціативи є критично важливим для глобального світу.

Як писав AgroPolit.com, у Києві генсек ООН обговорить із президентом Зеленським майбутнє зернового коридору. Також Володимир Зеленський пообіцяв збільшити бюджети місцевих громад.

в