8 березня 2023, 16:34, Політика

2022 року показники експорту українського м'яса зросли до $925 млн

Незважаючи на війну, Україна змогла збільшити експорт м'яса, а також субпродуктів на 9%, довівши його показники до $925 млн. Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Микола Пугачов.

Завдяки курятині українська м'ясопродукція зуміла утримати позиції на міжнародному ринку. Обсяг експорту м'яса птиці впав на 10%, демонструючи показник 413 тис. т. Вартість реалізації цього продукту навпаки зросла, принісши $853 млн.

Зараз Україна експортує м'ясну продукцію до Африки, СНД, Євросоюзу, Азії та Близького Сходу. Частка ЄС у цьому співвідношенні протягом року збільшилася на 39% по вартості товару.

За останній рік відбулися зміни у рейтингу головних імпортерів українського м'яса. Нідерланди стали лідером з експорту українського м'яса, придбавши понад 27% продукції за $252 млн.

Друге місце у топі дісталося Саудівській Аравії, хоча вона продовжила нарощувати закупівлі. Україна експортує туди лише м'ясо птиці. За останній рік Україна продала Саудівській Аравії 81 тис. т м'яса за $220 млн., а її частка зросла до 23,8%.

Серед лідерів також опинилися Словаччина, Китай, ОАЕ та Туреччина. Їхні частки відповідно дорівнюють 7%, 4,8%, 4,5%, 3,6%.

Як писав AgroPolit.com, ціни на м'ясо яловичини знову ростуть. Також тваринницька продукція постачається на 90 ринків.

в