8 березня 2023, 12:49, Політика

Аграрний міністр відповів, чи викличе війна дефіцит продуктів у 2023 році

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський розповів, чи може окупація частини території України та руйнування підприємств викликати нестачу продуктів. Про це він повідомив в інтерв'ю Mind, пише AgroPolit.com.

“У нас на окупованих територіях традиційно було багато озимої пшениці та соняшника, а кукурудзи дещо менше. Однак дефіциту цих культур не бачимо. Що стосується ранніх овочів та фруктів, то вони завжди були дорожчими. Торік у нас було трохи більше дефіциту, тому що ситуація була несподіваною та непрогнозованою”, — сказав Сольський.

За його словами, наразі аграрії вже встигли підготуватися до роботи в умовах війни. Зокрема, на Одещині вирішили засіяти більше овочів для подальшого продажу.

Сольський додав, що цього року очікується стандартне сезонне підвищення цін. Він наголосив, що якщо не виникне форс-мажорів, критичних варіантів розвитку подій не прогнозують.

Міністр додав, що вже створено алгоритм, який дозволить компенсувати збитки аграріям, завданих їм війною. Порядок визначення збитків затверджено та описано в постанові Кабміну №326 від 20 березня 2022 року.

Як писав AgroPolit.com, аграрний міністр розповів про наслідки можливого виходу рф з зернової угоди. Також у посівній кампанії 2023 року прогнозують скорочення площ на 30%.

в