4 березня 2023, 13:11, Політика

Скасування угод купівлі-продажу землі через суд: Держгеокадастр отримав нові повноваження

Держгеокадастр наділили правом через суд визнавати недійсними угоди купівлі-продажу державних та комунальних земельних ділянок. Уряд ухвалив відповідну постанову №164 від 24 лютого.

Тепер у положенні про Держслужбу геодезії та картографії з'явився новий пункт. У ньому сказано, що служба має право подати позов до суду з вимогою визнати угоду недійсною, якщо вона має порушення в оформленні купівлі-продажу, обміну, застави, дарування або ренти земельних ділянок.

Служба набула нових повноважень і тепер:

  • визначає адміністраторів Державного картографо-геодезичного фонду
  • забезпечує організацію формування та ведення фонду
  • проводить експертизи рішень та пропозицій органів влади щодо перейменування та найменування географічних об'єктів, надаючи відповідний висновок.

При цьому ухвалене урядом рішення позбавляє Держгеокадастр права подавати позови до суду з вимогою відшкодувати втрати сільськогосподарського провадження. Також його позбавили права контролювати втрати сільськогосподарського виробництва. Держгеокадастр відтепер не надаватиме пропозицій щодо використання коштів, що надходять при відшкодуванні втрат сільськогосподарського виробництва.

Як писав AgroPolit.com, конституційний суд знову поставив на паузу справу щодо конституційності відкриття ринку землі в Україні. Також в Україні розмінують та засіють до 60% звільнених від окупантів земель.

в