27 лютого 2023, 16:00, Логістика/Техніка

Прогноз: весняні ціни на пальне – чого чекати аграріям?

Підвищення цін на пальне весною не очікується, попри панічні настрої на тлі ембарго на російські нафтопродукти. Про це заявили експерти з питань енергетики.

Наразі немає підстав казати про можливість суттєвої зміни вартості пального, вважає член експертної ради Міністерства енергетики Геннадій Рябцев.


«Ресурсу поки що достатньо для задоволення всіх потреб споживачів. Постачання, які переривалися внаслідок ракетного обстрілу та перерв у енергопостачанні, які призводили до черги на пунктах пропуску, відновилися. Тому доти, доки не фіксуватиметься різке зростання попиту, ціни зберігатимуться», – вважає він.

Директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн також не бачить цієї весни передумов підвищення ціни пального. З початку 2023 року пальне на АЗС в Україні стабільно дешевшає.

Якщо порівняти ціну станом на 2 січня та 23 лютого, то вона знизилася на:

  • 4,29 гривні – для бензину А-95;
  • 4,47 гривні – для дизельного пального;

На думку Куюна, здешевлення пального відбувається через те, що українські мережі створили рекордні запаси навіть у порівнянні з довоєнними періодами, а постачання не припиняються. «Ми дуже добре заходимо цієї весни, з великими запасами. Я не виключаю, що ціна може й надалі падати», – пояснює Куюн.

Нагадаємо, що уряд підготував законопроект про стабілізаційний нафтовий резерв.

в