21 лютого 2023, 10:01, Земля

Мінагрополітики запроваджує інструменти для використанням даних НІГД

Презентовано розроблений функціонал геопорталу пілотного проекту Національної інфраструктури геопросторових даних (НІГД) та інструменти геопорталу для ухвалення управлінських рішень на основі реальних даних. Це відбулося під час засідання Ради з національної інфраструктури геопросторових даних під головуванням міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського.

Наразі в НІГД  зареєстровано 2388 користувачів. Там представлено 12 ЦОВВів та 14 ОДА/ОВА. На геопорталі зереєструвалося 732 територіальні громади. Серед топ-5 областей – Вінницька, Одеська, Закарпатська, Полтавська, Житомирська області.

За підсумками 2022 року було завершено розробку технічного завдання на національний геопортал, який є першочерговим етапом для переходу від пілотної до промислової версії геопорталу.

Крім цього, значна увага приділялася розвитку методичної підтримки і співпраці з держателями геоданих. Також було запроваджено спеціальний функціонал щодо реєстрації та верифікації держателів і виробників на НІГД.

На сьогодні повністю завершено нормативно-правове забезпечення НІГД, а розробка методичних документів триває постійно. 

Незважаючи на пілотний статус національного геопорталу НІГД, Держгеокадастр спільно з Науково-дослідним інститутом геодезії і картографії імплементували низку інструментів для практичного використання геопросторових даних (Use Case), які вже дозволяють зареєстрованим користувачам відчути переваги роботи з геопорталом.

Нагадаємо, що детальніше про те, з чого складається НІГД можна прочитати у аналітичному матеріалі за посиланням. 

 

в