15 лютого 2023, 12:00, Харчова безпека

В Україні хочуть встановити державний контроль за ГМО продукцією

Держава має контролювати та регулювати використанням ГМО продукції в агросекторі. Таку думку висловив, коментуючи GrowHow законопроект 5839 секретар комітету з питань аграрної та земельної політики, народний депутат України Іван Чайківський.

 

 

 

 

Коли ми говоримо про ринок ГМО продукції, то маємо на увазі, в першу чергу, дві речі: ринок і впорядкування. Таку ж мету ми закладаємо в законопроєкт 5839, який готується до 2-го читання, — викладає суть питання . Держава має вести контроль за використанням ГМО продукції, особливо в агросекторі, та впорядкувати обіг такої продукції. А вже ринок, попит-пропозиція дадуть свою оцінку та вироблять економічні показники, які будуть вигідними, або ж ні для агровиробників. Таким чином, прийнявши відповідний закон, парламент виконує свою основну функцію: створює умови та наближає українське законодавство до європейського. А вже ринок відрегулює питання рентабельності та доцільності», — пояснив він.

Нагадаємо, що в Україні діє закон про національні органічні стандарти і органіку №2496-VIII, який оновив правила для виробників та ринку.

в