8 лютого 2023, 18:45, Торгівля

Озвучено, як вплине на експорт агропродукції дія закону про повернення валютної виручки

Наслідками дії закону про повернення валютної виручки від експорту агропродукції № 2881-IX можуть стати затримка експорту та недостатні ліміти. Про це ідеться у матеріалі на Еlevatorist.com.

Як зазначила директор української торговельної компанії «Біоенерджі-Вінниця» Катерина Хохотва, величезні зміни у законодавстві та експортних правилах стовідсотково приведуть до тимчасових або постійних проблем для експортерів.

За її словами, ймовірно, у березні, коли закон набере чинності, можуть початися затримки агроекспорту, зазначив експерт. Продукцію на кораблях і у вагонах не зможуть замитнити, бо брокери не знатимуть, що робити, та шукатимуть інструкції.

Тут все залежить від держави: наскільки відповідні органи дійсно підготуються до імплементації закону, напишуть інструкції, хто є податковим агентом: банк, брокер чи сама компанія... Тобто, наскільки нас навчить держава, як це має працювати», — каже фінансовий директор.

Зазначається, що закон вступає в силу у березні, коли об’єми експорту знижуються. Експортні операції, зазвичай, зменшуються, починаючи з другої половини сезону  — це березень, квітень, травень. Але на початку нового сезону, коли на продаж піде більше пшениці, проблеми з лімітом можуть виникнути у всіх учасників ринку.

У великих компаній, і в нас у тому числі, можуть з'явитися проблеми, наприклад, в липні. Після того, як прийде врожай пшениці, ми захочемо проекспортувати, а ліміт наш порахується з січня-лютого. Якщо буде маленький об'єм експорту у березні-квітні, то можна потрапити в ситуацію, коли доведеться просити контрагентів про передплату. Або обмежити себе в якомусь бізнесі», — зазначила Катерина Хохотва.

Нагадаємо, що в Україні з 5 лютого поточного року набув чинності закон України № 2881-IX щодо своєчасного повернення в Україну валютної виручки від продажу за кордон сільгосптоварів. 

в