9 січня 2023, 14:03, Харчова безпека

На ціну українських зернових тиснуть перехідні запаси

Перехідні зернові залишки цього року і далі накопичуватимуться та тиснутимуть на внутрішні ціни зернових. Таку думку висловив головний редактор Kurkul.com Микола Сирота в колонці «Ціни на зерно, пальне та ресурси — чого чекати фермеру у 2023 році».

«Урожай 2022 року значно знизився, порівняно з рекордним 2021 роком, проте і темпи експорту також суттєво впали. До того ж зберігаються нестабільними логістичні спроможності, лишається нереалізованим частина врожаю 2021 року. Все це сприятиме створенню значних перехідних залишків зерна, які тиснутимуть на ціну всередині країни», — пояснив Микола Сирота.

Ще однією проблемою, на думку Миколи Сироти, буде низька якість зерна, що іноді робитиме неможливим експорт окремих партій.

«Варто лише згадати кількість кукурудзи, залишеної зимувати в полях. Це зерно буде спрямоване на переробку всередині країни або домішуватиметься до партій вищої якості», — зазначив Микола Сирота.  Тому він, за його словами, «не слід розраховувати «на сприятливу кон’юктуру щодо зернових у цьому сезоні, зокрема щодо пшениці та кукурудзи».

Нагадаємо, що турецький міністр сільського господарства оцінив роботу «зернового» коридору.


 

в