28 грудня 2022, 08:00, Логістика/Техніка

росія затримує судна з українським продовольством більш як на 30 днів – Мінінфраструктури

Сьогодні в Босфорі очікують інспекції 99 суден, з яких 72 — на захід до портів під завантаження, 27 — вже з українською агропродукцією. Деякі судна очікують у водах Туреччини понад місяць. Про це повідомляє пресслужба Мінінфраструктури.

«Це є результатом цілеспрямованих дій делегації рф в СКЦ, мета яких — сповільнити процес інспекцій суден. Спочатку вони скоротили кількість інспекційних груп до 3, тепер почали затягувати час самих інспекцій. Представники рф почали перевіряти навіть показники, які не передбачені документами СКЦ і не мають жодного відношення до предмета перевірки (наприклад, чи добре працюють судові агрегати, скільки палива і таке інше).

При такому алгоритмі перевірка одного судна займає від 4 годин. Це непродуктивно і сприяє збільшенню черги. Збільшення черги — це зменшення обсягу експорту агропродукції з наших портів і мільйонні збитки для вантажовласників через простої», — пояснив Юрий Васьков, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

Як зазначається, станом на 25 грудня через це інспекційна група №3 не провела жодної інспекції. В результаті за день відбулось всього 6 інспекцій з 10 запланованих. Для стабільно працюючого «зерновому коридору» потрібно мінімум 12 на день.

Наразі по «зерновому коридору» рухаються 3 судна під завантаження 93 тис. тонн агропродукції.

Загалом з 1 серпня з портів Великої Одеси вийшли 594 судна, які експортували 15,5 млн тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки.

Нагадаємо, що Україна експортувала морським шляхом понад 15 млн т зерна.

в