13 грудня 2022, 08:00, Земля

Державні сільськогосподарські землі сьогодні передадуть Фонду державного майна

Парламент голосуватиме сьогодні за передачу всіх державних земель у розпорядження Кабміну в особі Фонду державного майна України. Про це стало відомо AgroPolit.com із власних джерел у парламенті.

Як розповів один із депутатів, парламент готується проголосувати у другому читанні  схвалений аграрним комітетом напередодні з усіма правками законопроект 7588 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб’єктами державного сектору економіки».

За словами нашого співрозмовника, після правок у цей законопроект всі землі від держустанов будуть передані під контроль Кабміну в особі Фонду держмайна, який і здаватиме державні землі у оренду на 7 років. Наразі текст законопроекту і поправок до нього відсутні на сайті парламенту. Тож побачити ключові положення відредагованого документу ми зможемо побачити у разі позитивного голосування документу в Раді та підпису його Президентом.

Нагадаємо, що законопроектом забираються землі у державних та комунальних підприємствах. Раніше повідомлялося, що авторами документу пропонувалося надати право державним, комунальним підприємствам, установам, організаціям, яким належить право постійного користування земельними ділянками с/г, передавати їх в оренду на земельних торгах без припинення права постійного користування.  Але зі встановленням певних особливостей оренди (обмеження строку оренди на 7 років, заборона здійснення орендарем будівництва, закладення багаторічних насаджень, створення водних об’єктів, добування корисних копалин, припинення права оренди у разі припинення права постійного користування).

Як показало опитування АgroРolit.com, Latifundist.com, Кurkul.com аграрії проти такого варіанту приватизації і вважають його підготовкою до передачі держземель під «під когось свого».  

Нагадаємо, що за даними аудиту земель в Україні, у власності держави на акті постійного користування перебуває 0,75 млн га. Історію розпаювання сільськогосподарських земель у користуванні державних підприємств читайте у матеріалі.

 

 

в