4 грудня 2022, 10:31, Рослинництво

росія вкрала української пшениці на $1 млрд

росія протягом 9 місяців після повномасштабного вторгнення в Україну вкрала української пшениці щонайменше на $1 млрд. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на дослідженням NASA Harvest.

Як повідомляється, з непідконтрольних Україні територій було зібрано майже 6 млн т пшениці, близько 88% озимих культур, посіяних на окупованих територіях, а незібрані площі переважно розташовувались вздовж лінії фронту.

При цьому майже 25% української пшениці вирощується окупованих територіях

Оцінки NASA Harvest стосуються пшениці й поки що виключають інші культури чи продукти харчування, які зберігалися на складах. 

Агенство повідомляє, що російські кораблі експортували зерно, ймовірно, до різних країн, включаючи Лівію та Іран. Уточнюється, що при цьому важко оцінити обсяги, оскільки вантажовідправники приховують походження вантажів.

Як повідомляє видання, аналіз використовує модель машинного навчання, яка виявляє зміни текстури та кольору на основі часових рядів супутникових зображень, щоб нанести на карту місця зібраного чи незібраного врожаю. 

Також команда NASA Harvest підрахувала, що аграрії цього року в Україні зібрали 26,6 млн тонн пшениці, що на кілька мільйонів тонн перевищує інші провідні прогнози.

Нагадаємо, що за словами президента Української зернової асоціації Миколи Горбачова, росія вкрала в України близько трьох мільйонів тонн зерна і один – експортувала.

в