30 листопада 2022, 15:09, Торгівля

Україна експортувала у рамках «зернової угоди» 12 млн т агропродукції

Україна експортувала морським зерновим коридором вже 12 млн тонн аграрної продукції. Про це у телеграмі повідомив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Не минуло ще й 4 місяців від запуску Стамбульських домовленостей між Україною, Туреччиною та ООН – і маємо такий непоганий результат. Він досягнутий попри те, що росія всіляко заважає нормальному функціонуванню «морського зернового коридору». Українські порти могли б завантажувати вдвічі більше продукції ніж зараз – така технічна можливість є, але на заваді стоять дії держави-агресора», – написав Гетманцев.

Він наголосив, що росія майже вже третій місяць уповільнює інспекційні огляди суден, що прямують до портів Великої Одеси на завантаження.

Якщо у вересні судна отримували добро на прохід до України за 3-5 днів, то нині очікування у черзі займає від 2 до 5 тижнів. Для розуміння – кожен день простою зерновозу обходиться судновласнику мінімум у 30 тисяч доларів, і це суттєво впливає на кінцеву вартість зерна, що особливо болюче насамперед для бідних держав», – додав Гетманцев.

Він наголосив, також уряд ініціював перед партнерами України пропозиції щодо:

  • пролонгації Стамбульської угоди ще на рік;
  • поширення її на порт Миколаєва.

Нагадаємо, що кількість суден з агропродовольством, яка проходить «зерновим коридором», зменшилась у 2 рази протягом останнього тижня.

в