30 жовтня 2022, 09:42, Інвестиції

Інвестори пропонують добудувати в Україні 300 МВт потужностей «зеленої» енергетики

Інвестори хочуть добудувати в Україні 300 МВт потужностей «зеленої» енергетики під час вкрай складної ситуації енергетичній системі через російські обстріли. Про це заявив провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Максим Білявський, повідомляє  Цензор.НЕТ.

Він наголосив, що інвестори чекають на підтримку їхньої пропозиції з боку держави.

«Є інвестори, які готові під час війни генерувати 300 МВт електричної енергії, встановити вже прямо зараз таку солідну потужність вітрових електростанцій і сонячних електростанцій», – сказав Білявський.

Він додав, що, на його думку, потрібен зворотній зв’язок від влади на цю ініціативу інвесторів.

Тому що для добудови цих проєктів потрібно, щоб влада продовжила мінімум на рік дію договорів pre-PPA. Це дуже важливо», – зазначив експерт.

За його словами, в напрямку відновлення та розбудови енергетики не потрібно чекати закінчення війни, бо такі проєкти потрібно реалізовувати вже зараз. Окрім того, Білявський презентував результати дослідження щодо стратегічних орієнтирів післявоєнного відновлення України.

Ним, зокрема, пропонується державі забезпечити умови для збільшення частки використання відновлюваних джерел енергії з 9% до 30% у 2030 році та при цьому зменшити частку використання вугільної генерації з існуючих 30% до 10% у 2030 році. 

Нагадаємо, що міжнародний бізнес виявив зацікавленість проєктами в агросекторі України.

в