14 жовтня 2022, 17:54, Тваринництво

Україна втратила 20% промислового виробництва яєць через війну

На початку жовтня ціни на яйця в Україні зросли до 50-70 грн за десяток, що є наслідком втрати близько 20% промислових потужностей через російську агресію. Про це йдеться у статті на Економічній правді. 

Крім наслідків російської агресії, на вартість яєць вплинули й інші фактори – сезонність, економічні проблеми та  дороге виробництво. 

Як повідомляється, потужності низки великих виробників були зруйновані або опинилися в окупації через повномасштабну війну. Через бойові дії припинили свою діяльність та значно скоротили виробництво такі підприємства як «Дмитрівська птахофабрика» на Донеччині та філія «Богодухівської птахофабрики» на Харківщині.

Крім того, на тимчасово окупованій Херсонщині знаходиться птахокомплекс «Чорнобаївський» (входить в «Авангард»), який був одним з найбільших виробників яєць в Україні, кажуть в «Союзі птахівників України». «Авангард» також втратив своє поголів’я курей та потужності й в інших областях.

На окупованих територіях залишилось ще декілька потужних виробників, інші знаходяться на лінії бойових дій або постраждали на деокупованих територіях. За нашими підрахунками, внаслідок цього втрачено близько 20% промислового виробництва яєць», – розповів директор Союзу птахівників України Сергій Карпенко.

Нагадаємо, що раніше у Мінагрополітики розповіли, коли в Україні стабілізуються ціни на яйця.

в