16 серпня 2022, 14:53, Логістика/Техніка

Перевізники створили петицію щодо вирівнювання вагових норм зчепок-контейнеровозів та тягачів-контейнеровозів

Команда Zernovoz.ua закликала спільноту вантажних автоперевізників підтримати петицію №22/158204-еп з вимогою вирівняти вагові норми зчепок-контейнеровозів у відповідності до вагових норм тягачів-контейнеровозів у сфері діяльності контейнерних перевезень. Про це повідомляє АgroРolit.com.

Зазначається, що в Україні набула чинності Постанова Кабінету міністрів України від 9 лютого 2022 р. № 105, якою внесено зміни до Правил дорожнього руху. Зокрема, до п. 22.5 стосовно допустимих габаритно-вагових параметрів транспортних засобів.

Як повідомляється, згідно з новою редакцією рух транспортних засобів та їх составів на автомобільних дорогах державного значення допускається у разі, коли їх параметри не перевищують, зокрема, для автопоїздів (двовісних або трьохвісних автомобілів з двовісним або трьохвісним причепом) (контейнеровоз) 40 тонн.

Тобто зникло розмежування вагових норм на автопоїзди і автопоїзди-контейнеровози (стара редакція передбачала: автопоїзди – 40 тонн, автопоїзди-контейнеровози – 44/46 тонн). Тепер ці дві групи автопоїздів мають однакову граничну вагову норму в 40 тонн. В той же час, автопоїзд-контейнеровоз (навіть з граничною масою 44 тонни) не перевищує допустимі норми навантаження на одну вісь і не загрожує руйнуванням дорожнього полотна.

Як ідеться у повідомленні, фактично, зараз перевізники і вантажовідправники повинні будуть зменшувати навантаження цього виду автопоїздів на 4 т, щоб дотриматись норм ГВК і, як наслідок, нести додаткові витрати, що робить такий вид перевезень нерентабельним.

Попри це, перевезення автопоїздами-контейнеровозами мають зростаючу популярність серед гравців ринку, що стимулює інвестиції саме в цей сегмент вантажного автомобільного транспорту. При поточній редакції ПДР постає питання не про рентабельність таких інвестицій, а про їх доцільність як таких.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України підтримав постанову щодо лібералізації перевезень великогабаритних і великовагових вантажів, яким зокрема впроваджують європейські стандарти щодо габаритно-вагових обмежень.

 

в