26 липня 2022, 08:00, Логістика/Техніка

ₚосія тримає вздовж узбережжя Криму напоготові «Калібри» біля маршруту експорту зерна – ЗСУ

ₚосія тримає в акваторії Чорного моря два ракетоносних  із «Калібрами», і це  загрожує виконанню домовленостей щодо розблокування експорту зерна з українських портів, які були підписані у Стамбулі 22 липня. Про це заявила начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк під час брифінгу на тему: «Оперативна ситуація на півдні та у Чорному морі».

«Для того, щоб убезпечити власні кораблі, нам необхідна потужна система ППО, оскільки небо відкрите для ураження, атаки продовжуються, і протикорабельні ракети у росіян теж існують. Домовленостям і обіцянкам росії вірити не можна, вони це підтвердили», – сказала вона вона та зазначила, що корабельно-катерний склад ворожих сил продовжує маневрувати вздовж узбережжя Криму в напрямку Анапи.

Експерт наголосила, що на суднах знаходяться 16 ракет типу «Калібр», також там помічений один великий десантний корабель – вони залишаються в ракетно безпечній для них зоні.

Це продовження блокади судноплавства в Чорному морі, і ці одиниці контролюють дотримання закриття північно-західної частини Чорного моря, де не відбувається судноплавства з початку березня», – додала Гуменюк.

Також вона підкреслила, що, окрім того, зберігається мінна небезпека в акваторії Чорного моря, адже міни там дрейфують.

Це питання також має вирішити вище військово-політичне керівництво країни», – сказала Гуменюк.

Нагадаємо, що США розробляють «план Б» для експорту зернових з України.

 

в