14 липня 2022, 08:00, Фінанси

росія вкрала українського зерна та олії на $613 млн

росія вкрала та вивезла з тимчасово окупованих територій України зерна та олійних на більш як $613 млн. Про це заявив експерт Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute Роман Нейтер, повідомляє сайт центру. 

Експерт зазначив, що на тлі швидкого зростання цін на зерно на світовому ринку, ціни на внутрішньому значно впали. Це повʼязано з тим, що всередині країни утворився надлишок продукції, яку неможливо експортувати у повному обсязі в умовах заблокованих Росією українських портів.

Так, середньозважені ціни на пшеницю, ячмінь, кукурудзу та олію в Україні знизилися на 33,7% станом на травень, у порівнянні з періодом до початку повномасштабного вторгнення.

Наразі загальна сума збитків і втрат через війну у сільському господарстві, за оцінками аналітиків, становить $27,6 млрд, з яких найбільшою категорією є збитки через незібрані озимі культури ($1,4 млрд) та знищена техніка ($926 млн). 

Нейтер наголосив, що наразі пошкоджено або повністю знищено зерносховищ загальною місткістю в 4 мільйони тонн. Ще частина зерносховищ знаходяться в окупованих регіонах, до яких немає повного доступу. 

Нагадаємо, що раніше повідомлялось, що російські окупанти вивезли декілька сотень тисяч тонн зерна з Донбасу, Херсонської та Запорізької областей.

в