12 липня 2022, 08:00, Політика

Зеленський поговорив з Ердоганом про експорт зерна з українських портів

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та Президент України Володимир Зеленський провели у понеділок  телефонну розмову щодо повномасштабного вторгнення росії в Україну та експорт українського зерна із заблокованих портів. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на канцелярію турецького президента.

Як повідомляється, під час розмови обговорювалися українсько-російська війна та питання щодо створення безпечних коридорів для експорту зерна в Чорному морі.

У повідомленні ідеться, що Ердоган наголосив, що прагне, аби в Україні настав мир, і заявив, що Туреччина продовжує працювати над розробленим ООН планом постачання українських зернових продуктів на світовий ринок.

Також, на його думку, вирішення війни між Україною та росією буде  у дипломатичному порядку й запевнив, що Анкара готова запропонувати будь-яку підтримку, зокрема сприяння та посередництво, у Стамбульському процесі.

Володимир Зеленський повідомив, що в розмові з Ердоганом «подякував за висловлені співчуття щодо чергових мирних жертв агресії рф» і обговорив важливість розблокування портів та відновлення експорту зерна.

Також маємо запобігати вивезенню Росією нашого зерна з тимчасово окупованих територій», – зазначив глава держави у Twitter.

Нагадаємо, що влада Туреччина заявила, що розв'язання питання розблокування експорту українського зерна з України близьке до вирішення, також там докладають зусиль, аби зустрічі зацікавлених сторін проводилися дистанційно або очно.

в