6 липня 2022, 08:00, Інвестиції

В UBTA назвали умови  економічного зростання України після війни

У найближчі п’ять років після закінчення війни Україна має шанси надзвичайно стрімко зайняти місце у першій п’ятірці топекспортерів ЄС та конкурувати із Німеччиною. Про це в інтерв’ю УНН розповів голова правління UBTA Дмитро Лось.

Умовами для такого прориву є вирішення логістичних та інфраструктурних питань із країнами Євросоюзу.

«Всі ми знаємо про логістичні проблеми, з якими зіштовхуються наші експортери. Чому б не домовлятися з польським, словацьким, румунським урядами про збільшення логістичних можливостей? Я впевнений, що кордони країн НАТО ніхто бомбити не буде. То чому б уже зараз не почати вирішувати логістичні проблеми?», – сказав експерт.

Він навів приклад окремих автомобільних переходів через кордон, які мають всього дві смуги: одна – на вихід, інша – на вхід.

Ми ж можемо уже зараз зробити так, щоб це було шість смуг. Хоча б у десяти кілометровій зоні. Далі – проблеми із залізницею. У нас колії різного розміру, через що ми маємо перевантажувати увесь експортований вантаж. Давайте тоді збільшимо кількість прикордонних перевалювальних станцій. Тобто, є велика кількість питань, які можна вирішувати не чекаючи на закінчення війни… Якщо ми ефективно вирішимо перераховані мною та інші наболілі проблеми, то у найближчі п’ять років після війни Україна надзвичайно стрімко займе місце у першій п’ятірці топ-експортерів ЄС», – наголосив Лось.

Також він назвав наступну умову для економічного зростання.

Якщо ми, на тлі отриманого статусу, врешті-решт навчимося поважно ставитися до інвесторів, забезпечимо їм тут «тепличні умови» та будемо працювати над інвестиційною привабливістю країни, а не говорити про власні потреби», – зазначив фахівець.

Він нагадав, що «за інвесторів конкурує двадцять п’ять країн нашого регіону».

Саме за прямі інвестиції, а не за портфельні. І вільний доступ на ринок ЄС — це унікальний шанс, який Україна і вітчизняний бізнес просто не можуть собі дозволити загубити», – наголосив Дмитро Лось.

Нагадаємо, що Євросоюз планує створити трастовий фонд для відновлення України, зокрема, агросектору.

в