5 липня 2022, 17:51, Політика

В UBTA розповіли, як реформують український експорт згідно із вимогами ЄС

Україна підписала транспортний безвіз з Євросоюзом, скасувала ввізні мита та тарифні квоти: нас очікує полегшення процедури сертифікації українських товарів, укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (ACAA), яка є найважливішою для наших експортерів. Про це в інтерв’ю УНН розповів голова правління UBTA Дмитро Лось.

«Україна є країною, половина бюджету якої наповнюється за рахунок експортних операцій. Наша економіка є експортно-залежною. В умовах війни важлива згуртована робота всіх міністерств та відомств. Мінекономіки, Державна митна служба, Міністерство аграрної політики та продовольства України — усі вони мають чіткий план завдань, які потрібно виконувати. І звичайно Верховна рада, яка має прийняти раніше напрацьовані законопроєкти і виконати план з імплементації вітчизняного законодавства до вимог законодавства ЄС», – сказав Лось.

Він наголосив, що попереду – велика робота, у якій згуртуватися мають усі, зокрема і бізнес.

На часі – створення робочих груп, до складу яких входитимуть представники уряду та бізнесу, які мають змогу долучити до процесів відновлення економіки фахових експертів та консультантів. Так має працювати екосистема України в умовах війни аби ми змогли вийти на нову експортну сходинку і наблизити державу до повноцінного членства у ЄС», – зазначив експерт.

Нагадаємо, що у червні Україна наростила експорт агропродукції на 30%.

в