24 червня 2022, 08:00, Логістика/Техніка

У Євросоюзі хочуть наростити виробництво зерновозів для експорту українського зерна

Європейський союз має розглянути питання створення державних програм підтримки виробників зерновозів. Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

«Таке стимулювання власних виробників може суттєво покращити ситуацію з агроекспортом, до того ж обсяги фінансування такої допомоги значно менші, у порівнянні з економічними наслідками, до яких може призвести обмежений український експорт. Щонайменше йдеться про збільшення цін на продовольство та соціальне незадоволення населення ЄС», − розповів він.

Денис Башлик додав, що сьогодні майже половина зерна, що експортується з України, йде Дунаєм до Констанци.

Виникає перша проблема − нестача інфраструктури та адміністративного потенціалу. Порти мають обмежену спроможність, оскільки немає достатньої кількості барж, причалів та терміналів. Це значний виклик, який, як і раніше, потребує координації та оптимізації наявних логістичних ланцюгів, встановлення нових маршрутів, які б гарантували, наскільки це можливо, мінімізацію затримок», – наголосив він.

Нагадаємо, що експерти розповіли, як Укрзалізниця інтегруватиметься єдину залізничну інфраструктуру з ЄС.

 

в