10 червня 2022, 08:00, Політика

Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС

23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської Ради, одним із питань якого буде розгляд заявки України на членство в ЄС та прийняття рішення щодо надання їй статусу країни-кандидата. Президія Європарламенту закликала глав країн-членів Євросоюзу ухвалити рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС на цьому саміті. Про це йдеться у спільній заяві голів фракцій, ухваленій президією Європарламенту 9 червня.

«Ми рішуче закликаємо вас надати Україні та Республіці Молдова статус кандидата на вступ до ЄС, відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз та як початок заснованого на заслугах процесу, а також працювати над наданням такого самого статусу Грузії, аби задовольнити легітимні прагнення грузинського народу», – ідеться у заяві.

Зазначається, що Європейський Союз має продемонструвати хоробрість, рішучість і далекоглядність у контексті війни рф проти України.

Європейський Союз має бути надійним геополітичним партнером, який відповідає своїм принципам і цінностям, демонструючи солідарність з тими, хто відстоює ті самі ідеали», – йдеться у заяві.

Президія Європарламенту наголосила, що громадяни України бажають жити у вільній, демократичній та квітучій країні, яка є гордим і відданим членом європейської родини.

Нагадаємо, що вступило в дію рішення Євросоюзу на 1 рік скасувати ввізні мита на продукцію з України.

 

в