30 травня 2022, 18:00, Соціалка

Україна пройшла пік паливної кризи – Куюн

Після скасування державного регулювання цін на паливо на ринку відбулася активізація, оскільки компанії починають збільшувати поставки пального. Про це заявив директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн під час брифінгу.

На його думку, серед чинників, які сприяють нормалізації ринку найважливішим є скасування державного регулювання цін.

«Багато компаній, особливо невеликих, не могли постачати пальне самостійно, оскільки закупівельна вартість була вища за розраховану Кабміном», – сказав експерт.

Він наголосив, що після зняття державного регулювання ціни з'явились економічні стимули активніше постачати пальне.

У нас кількість декларантів дизпального зросла майже удвічі порівняно із початком місяця. Якщо на початку травня це було близько 30 компаній, то вчора це було 66 декларантів. Це показує активізацію ринку», – прокоментував Куюн.

За прогнозом експерта, на постачання мінімальних обсягів споживання пального Україна вийде до липня. Наразі найкраща ситуація — із постачанням дизелю, де постачання має невелике відхилення від прогнозних показників. Також, за оцінкою Куюна, непоганою є ситуація із постачанням скрапленого газу.

Водночас ситуація із наповненням ринку бензинами відстає від очікувань. Європейський ринок націлений на імпорт дефіцитного там дизпального, а щодо бензину ринок був навіть профіцитним. Нині заводи закривають внутрішній попит Європи на бензин і не мають зайвих обсягів для експорту в інші регіони», – наголосив Куюн.

Також він додав, що через постійне збільшення кількості країн, які можуть постачати в Україну паливо, у травні до України прибули партії навіть із Бельгії.

Нагадаємо, що 18 травня Кабмін прийняв рішення не регулювати ціни на пальне.

 

в