1 травня 2022, 10:50, Торгівля

Україна відправила на експорт перше судно з кукурудзою

Вперше з початку повномасштабного військового вторгнення росії на територію незалежної України в румунському Чорноморському порту Констанца судно Unity N завершило завантаження 71 тис т української кукурудзи. Про це повідомляє Уніан з посиланням на Reuters.

Оскільки через війну морські порти України заблоковані, Україна змушена відправляти вантажі на поїзді через свій західний кордон або через свої невеликі річкові порти на Дунаї в Румунію.

«Це перше судно класу «Panamax» з українською кукурудзою, яке вийде з порту», — сказав глава портового оператора Comvex Віорел Панайт.

Підтримати експорт українського зерна — значить запобігти колосальній хвилі світового голоду, спровокованій блокуванням українських портів», — додав Панайт.

Раніше оператор завершив навантаження близько 35 тис т української залізної руди, і очікується, що друге судно буде завантажено приблизно 15 травня.

Зараз в Констанцу відправлено близько 80 тис т українського зерна. Ще 80 тисяч тонн були схвалені, вони знаходяться в дорозі, повідомив у вівторок менеджер порту Констанци.

Нагадаємо, 6 областей України завершили сівбу ярих культур.

 

в