27 березня 2022, 09:11, Харчова безпека

Через російську агресію у світі може виникнути голод – Зеленський

Україна – один із найважливіших світових експортерів продовольства. Пшениця, рослинна олія, кукурудза та інша аграрна продукція з нашої країни – це основа стабільності та внутрішньої безпеки багатьох держав у різних регіонах світу. Про це у виступі на 20-му Дохійському форумі в Катарі сказав Президент України Володимир Зеленський. 

«Зараз, коли світові ринки ще не оговтались від потрясінь пандемії, від цінових шоків на продовольство ніхто не застрахований. Та й неможливо застрахуватись, якщо їжі не вистачатиме просто фізично», – заявив Президент.

Він акцентував, що російські війська мінують поля в Україні, підривають аграрну техніку, знищують запаси палива, які необхідні для посівної та заблокували наші морські порти.

Нашій державі вистачить продовольства. Але відсутність експорту з України ударить по багатьох народах – в ісламському світі, в Латинській Америці та в інших частинах планети. Там, куди деякі загарбники ще мріють зайти, щоб посилити свої старі привілеї», – наголосив Зеленський.

Він наголосив, що «Ми усі разом маємо не допустити дефіциту їжі у світі через цю війну».

Нагадаємо, що у Світовій організації торгівля вважають, що криза з експортом українського продовольства через розв'язану війну росії в Україні може спровокувати голодні бунти у бідних країнах Африки.

 

в