25 березня 2022, 18:00, Рослинництво

Аграрії вже посіяли 150 тисяч гектарів ярових культур

Станом на 24 березня українські аграрії засіяли 150 тис. га. Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

«Мінагрополітики щодня спілкується з фермерами і підтримує їх готовність проводити посівну по всій території України. Станом на вчора вже посіяно 150 тис. га ярових культур. Основні культури, які зараз засіваються — це кукурудза, соя, соняшник, просо, гречка, овес та цукровий буряк», – йдеться у повідомленні.

У повідомленні ідеться, що посівна відбуватиметься по всій території України, де не проходять активні бойові дії. У тому числі на Херсонщині, Одещині, Миколаївщині.

З урахуванням ситуації, очікується зменшення площ посівів високомаржинальних культур (соняшнику та кукурудзи). Натомість збільшаться площі посівів простіших у виробництві, але важливих з точки зору продовольчої безпеки культур. Мова йде про горох, ячмінь та овес», – ідеться у повідомленні.

У Мінагрополітики прогнозують, що через повномасштабне вторгнення росії, площі посівів в Україні можуть зменшитися на 30%.

Це негативно відбитися на продовольчій безпеці країн, які імпортували українську аграрну продукцію. Зокрема, можуть постраждати приблизно 100 млн людей країн Північної Африки, Близького Сходу, Південно-Східної Азії.

Нагадаємо, що територія, на якій у 2022 році неможливо буде провести посівну кампанію, складає 202600 км2  або 34% усієї площі суходолу України. 

 

в