24 березня 2022, 14:23, Торгівля

Європейська Бізнес Асоціація пропонує скасувати перелік товарів критичного імпорту

Бізнес-спільнота бачить, що нормативно-правове регулювання у період воєнного стану в Україні суттєво обмежує можливості продовження економічної активності бізнесу. Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.

В організації заявили, що наразі чимало логістичних ланцюгів всередині країни є розірваними, і без імпортування продукції, окремих інгредієнтів, послуг тощо продовжувати бізнес дуже складно, а часом — і неможливо.

«Більше того, поточне валютне регулювання обмежує розрахунки у валюті для потреб бізнесу. Європейська Бізнес Асоціація вдячна уряду та Міністерству економіки України за готовність чути та оперативно враховувати пропозиції бізнес-спільноти, результатом чого стало прийняття цілого ряду доповнень до постанови уряду №153 про перелік товарів критичного імпорту», – ідеться у зверненні.

В Асоціації переконані, що на даному етапі для уникнення припинення виробничих процесів оптимальним рішенням було б скасування Переліку критичного імпорту та зняття обмежень щодо розрахунків у валюті з тим, щоб підприємства, які ще мають можливість проводити зовнішньоекономічні операції, в тому числі метою отримання необхідної сировини та комплектуючих, могли продовжувати працювати.

Тим паче, що відновлення/продовження роботи бізнесу активно декларується представниками влади… Якщо найближчим часом Перелік критичного імпорту скасувати не вдасться, вкрай важливим є терміново зняти обмеження в Постанові №153 щодо підстав для здійснення імпорту товарів лише відповідно до опису товару і дозволити ввезення товарів та здійснення валютних платежів, виходячи з будь-якої з підстав — коду товару/товарної групи або опису товару. Адже наразі деякі компанії вже зіштовхнулись із ситуацією, що попри наявність УКТЗЕД коду їхнього товару в переліку критичного імпорту банки не дозволяють проводити розрахунки за такі товари у валюті (адже опис УКТЗЕД коду в постанові №153 не в повній мірі відповідає опису товару)», — зазначили в організації.

Нагадаємо, що уряд розширив перелік товарів критичного імпорту, включивши в нього необхідну аграріям с/г техніку, запчастини, обладнання для с/г робіт.

 

в